Φυσική κατάσταση

Φυσική κατάσταση

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο αναγκαία η ενασχόληση των ανθρώπων με τον αθλητισμό καθώς η συμμετοχή τους σε προγράμματα άσκησης μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει. Εκτός από την βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης η οποία θα είναι ορατή δίνοντας μας χαρά σε μερικούς μήνες, υπάρχουν κάποιες προσαρμογές που συμβαίνουν από την πρώτη κιόλας μέρα στο σώμα μας και είναι ίσως πιο σημαντικές από το να δείχνουμε ωραίοι στον καθρέπτη. Η ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης με όλα τα επακόλουθα της.

Τι είναι όμως η φυσική κατάσταση; Σίγουρα ένας μαραθωνοδρόμος έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ή ένας κολυμβητής. Ή ένας ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων. Κάποιος που αγωνίζεται ή συμμετέχει έστω και ερασιτεχνικά σε ένα τρίαθλο. Αυτό σημαίνει πως κάποιος που κάνει ενόργανη δεν έχει καλή φυσική κατάσταση; Ο σπρίντερ που τρέχει γρήγορα τα 100 ή 200 μέτρα; Ή τέλος πάντων κάποιος που αγωνίζεται στην ολυμπιακή άρση βαρών; Η απάντηση είναι πως όλοι τους έχουν μια φυσική κατάσταση και σε κάποια σημεία κάποιοι υστερούν και κάποιοι υπερτερούν. Η φυσική κατάσταση δεν είναι μόνο μια ικανότητα αλλά ένα σύνολο ικανοτήτων.

Αποτελείται λοιπόν από την αερόβια ικανότητα, την δύναμη, την κινητικότητα, τις συντονιστικές ικανότητες και την ταχύτητα. Κάποια αθλήματα απαιτούν ικανότητες της φυσικής κατάστασης να είναι περισσότερο ανεπτυγμένες από άλλες ώστε ο αθλητής να διαπρέπει στο εκάστοτε άθλημα. Για εμάς όμως που αθλούμαστε και θέλουμε τα οφέλη σε μια περισσότερο ολιστική έκφανση ο στόχος είναι να προσπαθούμε να αναπτύσσουμε όλες τις ικανότητες της φυσικής κατάστασης.

Η δύναμη είναι μια από τις σημαντικότερες ικανότητες της φυσικής κατάστασης με οφέλη τόσο στη σωματική υγεία όσο και στην ψυχική. Η συστηματική συμμετοχή σε προγράμματα προπόνησης της δύναμης φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση του σωματικού λίπους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας κάτι που οδηγεί στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Επιπρόσθετα επιτυγχάνεται καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και αυξάνεται ο οστίτης ιστός.

Οι παραπάνω προσαρμογές συνδέονται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως οστεοπόρωση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα. Παθογένειες που ταλαιπωρούν τον δυτικό κόσμο και ευθύνονται για πολλούς θανάτους ετησίως.

Η προπόνηση της δύναμης επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση εξωτερικών αντιστάσεων ή με τη χρήση μόνο του σώματος. Όλοι οι αθλούμενοι μπορούν να επιστρατεύσουν όλα τα μέσα προπόνησης της δύναμης ανεξαιρέτως από το επίπεδο εμπειρίας τους δεδομένου ότι η καθοδήγηση τους σε προγράμματα άσκησης θα γίνεται από το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό.

Ξεκινώντας το ταξίδι μας στον χώρο του fitness αρκετές φορές ο φόβος μας παρασέρνει και θεωρούμε πως μπορούμε να κάνουμε μόνο συγκεκριμένες κινήσεις περιορίζοντας τους εαυτούς μας. Σπαταλούμε έτσι άδικα χρόνο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας πιο γρήγορα. Επίσης οδηγούμαστε από λάθος συμπεράσματα και κακή πληροφόρηση να θεωρούμε πως το ιδανικό είναι μόνο να περάσουμε κάμποση ώρα στο διάδρομο και να τελειώσει εκεί η προπόνηση μας, όταν έρευνες δείχνουν πως η συνδυαστική μέθοδος προπόνησης με αντιστάσεις και αερόβιας ικανότητας θα αποφέρει καλύτερο αποτέλεσμα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είσαι στο γυμναστήριο, ζήτησε από τον γυμναστή σου να σε εισάγει σε ένα πρόγραμμα προπόνησης της δύναμης με ή χωρίς αντιστάσεις

Μεσιακάρης Απόστολος Φίλιππος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Εργαστήριο Προπονητικής

ΤΕΦΑΑ Π.Θ.

Βιβλιογραφία

  • W.M. Kohrt, S.A. Bloomfield, K.D. Little, M.E. Nelson, V.R. Yingling, Med Sci Sports Exerc 36
    (2004) 1985-1996.
  • R.C. Cassilhas, H.K. Antunes, S. Tufik, M.T. de Mello, Percept Mot Skills 110 (2010) 265-276.
  • A.M. Oeland, U. Laessoe, A.V. Olesen, P. Munk-Jorgensen, Nord J Psychiatry 64 (2010) 210-
    217
  • C. Mason, S.E. Brien, C.L. Craig, L. Gauvin, P.T. Katzmarzyk, Med Sci Sports Exerc 39 (2007)
    38-43
  • M.E. Nelson, M.A. Fiatarone, C.M. Morganti, I. Trice, R.A. Greenberg, W.J. Evans, JAMA 272
    (1994) 1909-1914.
  • R.W. Braith, K.J. Stewart, Circulation 113 (2006) 2642-2650.
  • R. Jurca, M.J. Lamonte, C.E. Barlow, J.B. Kampert, T.S. Church, S.N. Blair, Med Sci Sports
    Exerc 37 (2005) 1849-1855.
  • B.F. Hurley, S.M. Roth, Sports Med 30 (2000) 249-268.
  • H. Suominen, Aging Clin Exp Res 18 (2006) 85-93.

Share this post